Арт галерия Le Papillon ви кани на необикновен спектакъл, насочен към

...
Арт галерия Le Papillon ви кани на необикновен спектакъл, насочен към
Коментари Харесай

Арт галерия Le Papillon представя Христо Йотов - живопис и Григор Мицев - скулптура

Арт изложба Le Papillon ви кани на невероятен театър, ориентиран към две съществени човешки сетива с изложбата „ Имагинерни изрази “ от 8-ми август до 4-ти септември 2019 година С наслаждение ви представяме героите на двама създатели, обичащи сюрреалния метод, с извънредно богато въображение, драматургичен гений и фина хармония - Христо Йотов – обичан от доста колекционери и фенове от няколко континента и Григор Мицев – одобрен и приет ваятел в и отвън рамките на България.
В разгара на най-емоционалният и кондензиран със събития сезон ви сътворяваме непредвидима и изненадваща среща със завладяващите сюжети на двама създателя с обща посока на образност, само че творящи в разнообразни жанрове. И двамата са с елегантно възприятие за комизъм и завладяващи метафизичен разкази с разпознаваема стилистика, всеки занаятчия в своята форма на творчество, и двамата - предстоящи от колекционери и ценителите на актуалното изкуство.
Безкрайното въображение, креативна храброст и смелост, както и закодираният подтекст, затулен в видимо разпознаваеми фигури и форми, е това, което сплотява двамата създатели в първа им взаимна изява, проведена от арт изложба Le Papillon. И в случай че картините на Йотов ни потапят, даже магнетично притеглят в имагинерното поле на прозорливата мисъл на художника, то скулптурите на Мицев ни превземат с съвършения баланс на съвременно и класическо, на реалистична форма в непредвидена комбинация. И при двамата създатели героите са носители на имагинерни изрази, някои прикрити зад маски, други изразяващи чисти откровени мощни страсти, само че всички са дейни участници в спектакъла на живота, където всеки от нас може да открие себе си.
Основният смисъл на изкуството от висок клас е да предизвика изрично мисълта на публиката, да приковава магнетично вниманието, само че и незабелязано да надгражда осъзнатостта на фена, да развива неговата прочувствена просветеност и естетическа цензура. Тази спомагателна премия получават феновете на творчеството на Йотов и Мицев, дружно с положителното въодушевление от колоритните занимателни сюжети, както и менталният ребус - предизвикателство за интелигентния наблюдаващ, всичко поднесено с доста високо равнище живопис с фини елементи и прелестни скулптурни форми.
Всичко в творчеството на Христо Йотов е неизмеримо, всеки облик е разрастване и опознаване на нова човешката галактика, на нова душа. За него е значимо да усеща вътрешния разгар на героите, да проучва свободата – въпреки и тя да е толкоз необяснима, както самите герои. Те са устремени, целенасочени, непримирими, припомнят ни, че силата на човешкият дух е моторът на всяко достижение. При тях всяка цел и фантазия е допустима, стига напъните да са ориентирани в вярна посока. И в случай че е правилно изказванието на Джаспър Форд, че „ въображението на гения обезпечава на фанатиците хрумвания с двадесет години напред “, то сюжетните влакна в картините на Йотов зареждат фена с истории за анализиране в продължение на времето. Затова творбите му са пристрастеност за доста колекционери от целия свят. Сюжетите, като имагинерни изрази на наши сънища разпознаваме общочовешките черти на героя, подложен в рискова обстановка. Много постоянно в картините главната сюжетна линия е допълнена от детайли, които убягват на съзнанието при първа среща с творбата. Когато се потопим обаче по-дълбоко, скритите лица, предмети и детайли, изпъкват един след различен и всичко си идва на мястото – фенът открива разумната връзка, която става явна и потребна. И в случай че не разпознаем себе си в „ Летен празник “, то може би ще се открием в „ Островът “ или измежду „ Обитателите на зелената къща.
Чрез картините създателят ни разрешава да надникнем в неговата богата психика и споделя с публиката персоналната си философия за живота. Отваря ни чекмеджетата от своя „ Шкаф на Имагинерията “, цялост от голям брой облици – от цар до шут, от цялостното разголване на душата до лицето, прикрито с маска, от очевидно обезсърчение до неподправена детска наслада. И както самият художник споделя: „ започването на нова картина е като първа целувка. Затваряш очи и очакваш тайнството да се случи. Магията да изразиш себе си, и да видиш себе си във възторга на фена пред картината. Зад всеки нов щрих има изненада, която е част от великото сътворяване!„
Григор Мицев e ваятел с отношение и нюх към актуалния израз и трендове в скулптурата, само че със мощно характерен почерк, възприятие за комизъм и метафизичен подтекст. За тази галерия приготвя 6 статуи, с нови сюжети и търсения за създателя, само че изрично грабващи вниманието и мисълта на фена. Целият цикъл е изпълнен в бронз, тониран в модерни патини и сполучливо смесен, следвайки наклонността на създателя в последните години с устойчива на времето смола. Това прави скулптурите му с извънредно модерно звучене, само че белязани от майсторското умеене в извайване на формите на положителния ваятел. Фигурите от тази галерия са в по-голям мащаб от тези, които сме представяли до в този момент и разкриват вълненията на Човекът в решаването на проблеми в необятен набор: от „ Преодоляване на гравитацията в домашни условия “ до метафизичен размишления по време на „ Разходка с Mr. Rene Magritte “ и задълбочени парадоксално-мисловни опити като „ Котките на Шрьодингер “. Григор Мицев е потомствен ваятел родом от град Казанлък. През 1995 се дипломира в Художествената Академия в София познавач. „ Скулптура “ при проф. Крум Дамянов. През 2005 получава Степен „ Meisterschuler “ при проф. Норберт Прангенберг в Мюнхен. Носител на няколко влиятелни награди в Германия, както за кино награди на немски кинофестивали, по този начин и на други състезания, което утвърждава наличието му и на европейската сцена.
Експозицията включва най-новите произведения и на двамата създатели – сбирка от 13 майсторски изпълнени живописни платна на Христо Йотов и 6 бронзови статуи на Григор Мицев и може да бъде забелязана в изложбения салон на галерията на ул. Драгоман №12 от 8-ми август до 4-ти септември 2019 година
Заповядайте на 08.08.2019 /четвъртък/ от 18:18 ч. в изложбения салон на арт изложба Le Papillon за едно вълнуващо странствуване, въодушевено от необятността на фантазията, сътворено посредством неподражаемия почерк на Христо Йотов и фигурите на актуалния човек на Григор Мицев!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР